Uusi vuosi on jo ihan ovella. Aamupalalla mietin, kun katselin syöttötuolissa istuvaa ja sämpylää mutustavaa Baby K:ta, ettemme ole viime vuosina kovinkaan noteeranneet vuodenvaihdetta. Paitsi syömällä vähän uudenvuoden ruokaa. Tänä vuonna meinasimme valaa tinat, jotka ovat lojuneet laatikoissamme jo useamman vuoden (tosin en muista, mihin ne muutossa lykkäsin) ja katsella ikkunasta raketteja.

Kuukauden päästä on Baby K:n 1-vuotissynttärit. Olen jo askarrellut kutsut, mutta isin pitäisi selvittää vapaapäivänsä, jotta niihin voisi kirjoittaakin jotain ja laittaa ajoissa postiin. 

Tänään ohjelmassa olisi vielä imurointia ja pientä järjestelyä ennen kuin vuosi 2014 saa tulla. Otin aamulla joulukuusesta kaikki punaiset koristeet pois ja joulukortit keräsin laatikkoon. Mieli tekisi jo kevätkukkia pöydille, mutta odottakoot vielä hetken.

Tässä kuvia välipäiviltä:

kuva%202-4-normal.jpg

Tarkoituksena oli leipoa sämpylöitä, mutta netistä bongattu resepti teki tepposet ja jäi liian löysäksi pyörittelyyn. Niinpä tein rakkaussämpylöitä isille pieniin muffinssikuppeihin.

Muffinssivuoka // Tiger

kuva%201-4-normal.jpg

Ehkä paras sosekeitto ikinä, mitä olen saanut aikaiseksi. 

Kulho // Ikea

kuva%203-6-normal.jpg

Kävimme mummin ja kummitädin kanssa Helsingin Taidemuseossa ja löysin museokaupasta aivan mahtavan kirjan. Nyt onkin joka illalle ohjelmaa (jos sitä ei muuten muka olisi jo ihan tarpeeksi...)!

kuva%204-3-normal.jpg

Pitihän niitä ihan oikeitakin sämpylöitä tehdä. Mausteena porkkanaa ja persiljaa.

Liina // Stina Lamberg Handcrafts

Kori // Pentik

kuva%205-3-normal.jpg

Saimme vihdoin lipaston, jonka tilasimme ennen joulua. Kunhan kuusi lähtee, lipasto pääsee varsinaiselle paikalleen.

Lipasto // Jysk

Kivituikut // Iittala

Kehykset // Lisbeth Dahl

Kuvat // GoImages ja Henry Isakoff

Sosekeitto

4 porkkanaa

2 perunaa

3 tomaattia

1 punasipuli

muutama hieraisu suolaa

useampi hieraisu valkosipulirouhetta

muutama kuivattu persiljan lehdykkä

1 liemikuutio

1 dl kuohukermaa

1 dl kevytmaitoa

1/2 Koskenlaskija Voimakas

Pese, kuori ja pilko porkkanat, perunat, sipulit. Keitä porkkanat ja perunat hieman pehmeiksi, lisää sipulit keittymään. Pilko tomaatit. Kun perunat ja porkkanat ovat pehmeitä, kaada vesi pois ja lisää tomaatit. Soseuta. 

Laita sose hautumaan pienelle lämmölle ja kaada sekaan kerma ja maito. Murustele sekaan myös Koskenlaskija ja liemikuutio. Mausta. Anna hautua, kunnes juusto on sulanut.

HUOM! Liemikuutioiden määrä korjattu, teimme vähän epämääräisen annoksen joten yritin päässä soveltaa sen järkevämmäksi.

Sämpylät

5 dl kevytmaitoa

50 g hiivaa

pari hieraisua suolaa

sormellinen sokeria

4 dl lettujauhoja

10 dl sämpyläjauhoja

1/2 dl rypsiöljyä

2 dl porkkanaraastetta

muutama lehdykkä kuivattua persiljaa

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, murustele sekaan hiiva ja sekoita. Kun hiiva on liuennut, hieraise myllystä vähän suolaa ja nappaa mukaan vähän sokeria. Lisää lettujauhot ja sekoita voimakkaasti. Lisää pari desia sämpyläjauhoja samalla alustaen taikinaa. Lisää loput jauhot hiljalleen koko ajan samalla alustaen taikinaa. Kaada joukkoon porkkanaraaste ja jauha persiljat sormin. Lorauta viimeiseksi vielä öljy. Anna tasaisen taikinan kohota lämpimässä paikassa liinan alla, kunnes se on noin kaksinkertainen.

Jaa taikina pienempiin osiin (itselleni tuli 21 sämpylää) ja pyörittele vähässä jauhossa. Anna sämpylöiden kohota vielä hetki liinan alla. Lämmitä uuni 225 °C:een ja paista sämpylöitä uunin keskitasolla 12-15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita.

-sofia

PS. Taidan suunnitella tapetit ja maalit vielä olohuoneeseen ja makkariin. Illalla tuli inspis Baby K:n huoneesta ja keittiöstä.